Trg m. Tita 8, 5220 Tolmin
T: 05 38 11 801 E: zkdtolmin@siol.net

Gledališka skupina Vrtinec

Splošno

Leto ustanovitve: 2001
Mentor: ERNA WOJČICKI GERMOVŠEK

Poštni naslov

GLEDALIŠKA SKUPINA VRTINEC
Mala vas 121
5230 Bovec

Kontaktni podatki

telefon: 040 619 368 (Erna Wojčicki Germovšek)
e-naslov: werna@siol.net

2014-2020 iz Kulturnega mozaika Zgornjega Posočja
Gledališka skupina Vrtinec
Fotografija Iz predstave Trije prašički, NAŠ ODER, Kinogledališče Tolmin, (foto: arhiv ZKD Tolmin)

Dejavnosti v letu

Gledališka skupina »Vrtinec« iz Bovca se bliža svoji 20-letnici. Oblikovala se je v letu 2001 kot posledica dobrega sodelovanja med starši in vzgojiteljico. Skupina, ki se je najprej poimenovala »Skupina staršev Bovških otrok«, se je v letu 2006 preimenovala v »Vrtinec« in se kot gledališka sekcija vključila v Kulturno društvo Golobar Bovec, v okviru katerega deluje še danes.

Začeli so z dvema lutkovnima predstavama, vsa nadaljna leta od 2002 pa nadaljevali s pripravami gledaliških predstav za otroke, s katerimi razveseljujejo otroke predvsem po Severni Primorski, včasih pa so gostovali tudi širše po Sloveniji in v zamejstvu.

Vsako leto v mesecu decembru postavijo na oder novo gledališko predstavo, nato pa z njo gostujejo. Praviloma jo v Bovcu ponavljajo še v času zimskih počitnic in v okviru Festivala pesmi in plesov, ki ga organizira Vrtec Bovec.

S predstavami (razen zadnjih dveh) so se predstavili tudi na Linhartovem srečanju gledaliških skupin in včasih poželi tudi kakšno priznanje, predvsem pa si pridobili nova znanja in izkušnje. Nova znanja so si pridobili tudi na izobraževanju v organizaciji JSKD Območna izpostava Tolmin (Tehnika govora, Od besede do predstave).

»Vrtinec« se vsako leto vključuje tudi v izvedbo Božičnega dogodka v okviru društva Ars Bovec, ko v mesecu decembru ambientalno uprizori Božično zgodbo z aktualno tematiko.

Kot sekcija Kulturnega društva Golobar tudi skupina »Vrtinec« sodeluje v mnogih kulturnih dogodkih, ki se odvijajo na Bovškem (dobrodelne prireditve, Kulturni praznik, obletnica izgnanstva v begunstvo v 1. svetovni vojni, občinski praznik, …), prevzel pa je tudi samostojno organizacijo prireditve ob Kulturnem prazniku, ko so ob njegovi 40-letnici s sodelovanjem mnogih uprizorili Mačka Murija in s tem počastili tudi spomin na preminulega Kajetana Koviča.

Njihove zadnje predstave so bile: Čarovnica Čirimbara, Sapramiška, Zvezdica Zaspanka, Sovica Oka, Trije prašički, Rdeča kapica in Zrcalce.

Nastopi

2013
Gledališka skupina Vrtinec
Fotografija Iz predstave Sapramiška (foto: Nataša Hozjan Kutin)

Dejavnosti v letu

Konec decembra 2012 je Gledališka skupina »Vrtinec« v Kulturnem domu v Bovcu izvedla krstno uprizoritev dela Čarovnica Čirimbara, ki ga je po ljudski pravljici zapisal France Bevk. V letu 2013 je skupina s to predstavo gostovala v Kobaridu, Tolminu, Ajdovščini in Idriji, kar trikrat pa so jo ponovili tudi v Bovcu. Najprej so jo uprizorili v času zimskih počitnic, ko si je predstavo ogledal tudi selektor Gorazd Jakomini, nato pa še dvakrat v okviru »Festivala pesmi in plesov«. Obe izvedbi si je ogledalo preko 800 gledalcev iz Tolmina, Nove Gorice, Deskel, Branika, Dobrovega, Kojskega, Renč in z Mosta na Soči.

Šestega aprila se je v Bovcu odvijala tradicionalna dobrodelna prireditev »Z In frizuro«, katere izkupiček je bil namenjen članu njihove gledališke skupine, Daniju Komacu. Dani se že dalj časa spopada z multiplo sklerozo. Kljub bolezni je do pred kratkim sodeloval v njihovih predstavah, v vlogi Gargamela razveseljeval otroke in njihove starše, uspešno odigral še mnogo drugih vlog in prejel tudi priznanje. Zato so mu soigralci ob tej priložnosti pripravili slikovno predstavitev njegovih vlog in jih simbolično uprizorili.

Predstavili so se tudi na dobrodelni prireditvi »Prisluhni ptici v srcu«, ki jo organizira Kulturno društvo Golobar, katere član je tudi Gledališka skupina »Vrtinec«. Prireditev je bila zasnovana kot šou »Bc nima s3mu w3c, ma tuoj talente«, kjer so se predstavili z baletno točko – plesom mavričnih ribic.
Sodelovali so tudi z LTO in v okviru projekta ohranjanja kulturne in snovne dediščine v Stergulčevi hiši v narečju pripovedovali pravljice in opisovali dogodke iz preteklih časov.
V jesenskem času jih je ponovno čakalo veliko dela, saj so se pripravljali na premiero predstave Sapramiška, ki so jo otrokom uprizorili kot novoletno darilo ob prihodu dedka Mraza zadnje dni decembra. Vanjo so vložili veliko truda in dela: predstavo so obogatili s petjem, opremili s kostumi, sceno pa so jim poslikali člani slikarske sekcije iz Bovca.

Ob koncu leta so bili nosilci gledališkega dela »Božični dogodek« oziroma ambientalne uprizoritve Živih jaslic. Dogodek se že celo desetletje odvija na bovškem trgu in ob poti do cerkvice Device Marije ter poteka v organizaciji društva »Ars«, s katerim si »Vrtinec« deli skupno članico.

Nastopi

2012 in prej
Gledališka skupina Vrtinec
Fotografija Iz predstave Sneguljčica in sedem palčkov (foto: arhiv skupine)

Dejavnosti v letu

Gledališka skupina »Vrtinec« se je oblikovala jeseni 2001 v vrtcu Bovec, na pobudo vzgojiteljice Erne Wojčicki Germovšek, ki je prevzela režijo, vodstvo in mentorstvo skupine. Skupina staršev bovških otrok, kakor so se sprva imenovali, je pričela z ustvarjanjem predstav za svoje otroke, kmalu pa so začeli razveseljevati otroke širom Slovenije. Pričeli so z dvema lutkovnima predstavama: Pod medvedovim dežnikom in Sneženi mož išče sneženo ženo, nadaljevali pa so z gledališkimi predstavami: Sovica Oka, Zvezdica Zaspanka, Angelina trgovina, Žogica Nogica, Mizica pogrni se, Ata Smrk praznuje rojstni dan, Pekarna Mišmaš, Mavrična ribica, Volk in sedem kozličkov, Sneguljčica in Čarovnica Čirimbara (krstna uprizoritev).
S predstavami se udeležujejo tudi območnih srečanj v okviru Linhartovih srečanj gledaliških skupin. S predstavama Zvezdica Zaspanka in Pekarna Mišmaš so se uvrstili na medobmočno srečanje.
Posamezniki so za svojo interpretacijo gledaliških likov prejeli priznanja:
Dani Komac za vlogo krčmarja v predstavi Mizica pogrni se, Anita Rot za vlogo mlinarice Jedrt v predstavi Pekarna Mišmaš ter Peter Cuder za vlogo volka v predstavi Volk in sedem kozličkov.
Ob svoji desetletnici so z utrinki iz svojih predstav in v sproščenem druženju s tokrat samo odraslimi podoživeli prijetne trenutke, ki jih doslej res ni bilo malo.

Nastopi