Trg m. Tita 8, 5220 Tolmin
T: 05 38 11 801 E: zkdtolmin@siol.net

Literarni klub Bovec

Splošno

Leto ustanovitve: 2011
Število aktivnih članov: 16
Mentor:  SLAVICA DELLA BIANCA
Predsednik: DANA IVANČIČ

Poštni naslov

LITERARNI KLUB BOVEC
Rupa 5
5230 Bovec

Kontaktni podatki

telefon: 031 218 931 (Dana Ivančič)
e-naslov: dana.ivancic@gmail.com

2014-2020 iz Kulturnega mozaika Zgornjega Posočja
Literarni klub Bovec
Fotografija Bralni večeri, Bovec, 7. 10. 2019 (foto: Marijana Vajngerl)

Dejavnosti v letu

Prispevek o delu Literarnega kluba Bovec je zapisala predsednica kluba Dana Ivančič.

Vstopamo v deseto leto aktivnega delovanja našega kluba. V tem obdobju smo postali nepogrešljiv član v družini Kulturnega društva Golobar Bovec. Naša vloga je prinašati med ljudi pisano besedo, navduševati vse generacije za kreativno pisanje in ohranjati kulturo branja, ki je tradicija naših prednikov na Bovškem. Članstvo Literarnega kluba sestavljajo trije moški in trinajst žensk. Je medgeneracijsko, saj so trije člani iz osnovne šole, štirje srednješolci, trije študenti ter šest zaposlenih oziroma upokojencev. Trenutno v klubu pišejo in tudi objavljajo pesmi in prozo samo štirje člani.

Od leta 2012 do danes smo izdali zbornik Korenine srca in knjige Zbrano na kup, Bovčani se predstavijo 1. del in Morež. Predstavili smo pesniške zbirke naših članov, izdane v samozaložbi: Mika me Vide Kravanja, Sontia Mitje Miklavčiča in Gozd iz besed Dane Ivančič. Slednja je bila nominirana za najboljšo pesniško zbirko izdano v samozaložbi v letu 2017.

Uresničili smo tudi zamisel o ustanovitvi bralnih večerov Literarnega kluba Bovec. Leta 2014 smo v bovški knjižnici priredili Kosovelov večer s pesmijo Ženskega pevskega zbora Iskra Bovec. Kasneje je vodenje bralnih večerov prevzela Ruža Srdoć, ljubiteljica lepe besede, povezovalka in priljubljena oseba iz učiteljskih vrst. Na prvem srečanju smo sodelovali le štirje udeleženci, danes pa skupina šteje petnajst bralcev.

In kako še popestrimo kulturno življenje na Bovškem?

Tu je nekaj naslovov, s katerimi smo prirejali dogodke ob dnevu žena: Ženske zgodbe, Ljubezenska pisma, Literarni večer, Ženska sem, Kako do ženske duše v eni uri, …

V Literarnem klubu smo pripravili tudi predstavitve nekaterih novih knjig. Med njimi so bile Kraljeva gora in Podobe razseljenega otroštva (dr. Vasja Klavora), Starec in jaz in Jaz sam (dr. Sarival Sosič), Živa pripoved v zapisu, Pirta, farca, fidinja in Krivopete (dr. Barbara Ivančič Kutin), Na obalah spomina (Jožica Janežič).

Sodelovanje z zamejskimi Slovenci zajema prispevke v Trinkovem koledarju, nekajletno sodelovanje na natečaju Kal v poeziji in na literarnem večeru V nebu luna plava, pesniške večere v Špetru. Literarni klub smo predstavili zamejskim slušateljem tečaja slovenskega jezika v Bovcu, povabili smo pesnice iz Rezije, organizirali recital štirih beneških pesnic.

V letu 2015 je tedanja mentorica Literarnega kluba Bovec Zalka Piuzi za dolgoletno uspešno delo na kulturnem, predvsem literarnem področju, prejela zlato značko JSKD.

Literarni klub Bovec vsako leto podeli priznanja devetošolcem, ki aktivno sodelujejo v našem klubu. Ob zahvalnem nagovoru jih vabimo, da še naprej ostanejo ustvarjalci literarnih del in zvesti oblikovalci naših prireditev.

Sodelujemo z drugimi sekcijami v Kulturnem društvu Golobar Bovec, z Občino Bovec in Knjižnico Bovec. Prijavljamo se na natečaje drugod po državi, udeležujemo se regijskih srečanj na literarnem področju.

V mrzlih decembrskih dneh leta 2019 smo se poslovili od dveh članov odbora našega kluba. Zapustila sta nas do 2017 naša mentorica Zalka Piuzi ter dolgoletni moderator in organizator večjih krajevnih prireditev, recitator in režiser Robert Trampuž. Robert je prav leta 2019 na slavnostni seji bovškega občinskega sveta ob občinskem prazniku prejel naziv častni občan občine Bovec. Pospremili smo ju na zadnjo pot in se z nagovori poslovili od njiju. Lepe in bridke trenutke vsakdo izmed nas ohranja v svojih spominih. Če jih zapišemo, jih bodo kdaj prebrali tudi naši zanamci. Zato kličimo trenutku, ki nas prevzame, naj za hip obstane in ne zbeži.

Ob našem prihajajočem jubileju si želimo še naprej zapisovati utrinke, da jih čas ne izbriše. Pripravljamo izid 2. dela knjige Bovčani se predstavijo ter katalog z izbranimi fotografijami bovških ljubiteljskih fotografov. Izzivov nam ne manjka. Preizkušnja z virusom COVID-19 v letu 2020 nas je zaustavila, upočasnila načrtovanje in preprečila srečevanje odbora v živo. Nam, ki običajno pišemo v odmaknjenem, tihem prostoru, je bil ta čas poseben, na nek način rodoviten.

Nastopi

2014 do 2019
Literarni klub Bovec
Fotografija Slavica della Bianca, Robert Trampuž, Dana Ivančič (foto: 2019 arhiv društva)

Dejavnosti v letu

V odboru Literarnega kluba je poleg predsednika, mentorja in dveh članov tudi vodja skupine bralcev. Odbor se srečuje večkrat mesečno, načrtuje delo in udejanja zamisli, zbira gradivo, ureja publikacije, pregleduje tekste, organizira prireditve…
Člani Literarnega kluba poleg pisanja izvajajo sami predstavitve knjig, včasih tudi s sodelovanjem bovške knjižnice, saj so v večini redni bralci, aktivni so tudi pri projektu Primorci beremo.
Pred nekaj leti so zopet obudili Bralno društvo Bovec, ki je imelo včasih pomembno vlogo na Bovškem. V mestni knjižnici se tako enkrat mesečno srečuje  skupina bralcev žlahtne besede.
Od ustanovitve pa do danes je Literarni klub izdal tri zbornike:
Korenine srca  (leta 2012), Zbrano na kup (leta 2016) in Bovčani se predstavijo (leta 2019). Člani so v samozaložbi izdali pesniške zbirke Mika me, VK 2012, Sontia, MM 2017, Gozd iz besed, DI 2017.
Pred njimi je še veliko izzivov. Pripravljajo nove zgodbe in se veselijo sodelovanja vsakega, ki mu  beseda veliko pomeni in kdaj tudi kaj napiše.
Ob aktivnih članih in ob podpori krajanov želijo še naprej plemenititi kulturno življenje Bovške.

Nastopi

2013 in prej
Literarni klub Bovec
Fotografija Naslovnica zbornika Korenine srca

Dejavnosti v letu

Literarni klub Bovec je bil ustanovljen leta 2011. Zamisel o ustanovitvi se je porodila ob predstavitvi treh pesnic na prireditvi ob dnevu žena. Januarja 2012 so se pridružili Kulturnemu društvu Golobar Bovec in popestrili raznovrstnost kulturnega delovanja na Bovškem. V literarnem klubu deluje 15 članov. Skupina je medgeneracijska, saj so pisci odrasli in otroci. Tako imajo dve mentorici; ena od njih vodi oddelek kluba na bovški osnovni šoli. Člani odbora se srečujejo enkrat mesečno, pred prireditvami pa tudi večkrat. Njihovo ustvarjalno delo je odvisno od razpoloženja posameznika. Običajno se beseda zapisuje na samem, v odmaknjenem, tihem prostoru.
In kako bogatijo kulturno življenje na Bovškem? Organizirajo literarne večere in recitale, pišejo pesmi, pisma, zgodbe. Sodelujejo tudi z drugimi društvi. Udeležujejo se raznih natečajev in delavnic. Najbolj so ponosni na zbornik Korenine srca, ki so ga predstavili prav na kulturni dan 8. februarja 2013.
Veliko upanje jim dajejo vsi, ki jim je beseda dragocena. Posebno pozornost pri odkrivanju talentov namenjajo že v osnovni šoli. Veseli so bili pesniškega prvenca učenke v maju leta 2012.

Nastopi