Trg m. Tita 8, 5220 Tolmin
T: 05 38 11 801 E: zkdtolmin@siol.net

Literarni klub Bovec

Splošno

Leto ustanovitve: 2011
Število aktivnih članov: 16
Mentor:  SLAVICA DELLA BIANCA
Predsednik: DANA IVANČIČ

Poštni naslov

LITERARNI KLUB BOVEC
Rupa 5
5230 Bovec

Kontaktni podatki

telefon: 031 218 931 (Dana Ivančič)
e-naslov: dana.ivancic@gmail.com

2014 do 2019
Literarni klub Bovec
Fotografija Slavica della Bianca, Robert Trampuž, Dana Ivančič (foto: 2019 arhiv društva)

Dejavnosti v letu

V odboru Literarnega kluba je poleg predsednika, mentorja in dveh članov tudi vodja skupine bralcev. Odbor se srečuje večkrat mesečno, načrtuje delo in udejanja zamisli, zbira gradivo, ureja publikacije, pregleduje tekste, organizira prireditve…
Člani Literarnega kluba poleg pisanja izvajajo sami predstavitve knjig, včasih tudi s sodelovanjem bovške knjižnice, saj so v večini redni bralci, aktivni so tudi pri projektu Primorci beremo.
Pred nekaj leti so zopet obudili Bralno društvo Bovec, ki je imelo včasih pomembno vlogo na Bovškem. V mestni knjižnici se tako enkrat mesečno srečuje  skupina bralcev žlahtne besede.
Od ustanovitve pa do danes je Literarni klub izdal tri zbornike:
Korenine srca  (leta 2012), Zbrano na kup (leta 2016) in Bovčani se predstavijo (leta 2019). Člani so v samozaložbi izdali pesniške zbirke Mika me, VK 2012, Sontia, MM 2017, Gozd iz besed, DI 2017.
Pred njimi je še veliko izzivov. Pripravljajo nove zgodbe in se veselijo sodelovanja vsakega, ki mu  beseda veliko pomeni in kdaj tudi kaj napiše.
Ob aktivnih članih in ob podpori krajanov želijo še naprej plemenititi kulturno življenje Bovške.

Nastopi

2013 in prej
Literarni klub Bovec
Fotografija Naslovnica zbornika Korenine srca

Dejavnosti v letu

Literarni klub Bovec je bil ustanovljen leta 2011. Zamisel o ustanovitvi se je porodila ob predstavitvi treh pesnic na prireditvi ob dnevu žena. Januarja 2012 so se pridružili Kulturnemu društvu Golobar Bovec in popestrili raznovrstnost kulturnega delovanja na Bovškem. V literarnem klubu deluje 15 članov. Skupina je medgeneracijska, saj so pisci odrasli in otroci. Tako imajo dve mentorici; ena od njih vodi oddelek kluba na bovški osnovni šoli. Člani odbora se srečujejo enkrat mesečno, pred prireditvami pa tudi večkrat. Njihovo ustvarjalno delo je odvisno od razpoloženja posameznika. Običajno se beseda zapisuje na samem, v odmaknjenem, tihem prostoru.
In kako bogatijo kulturno življenje na Bovškem? Organizirajo literarne večere in recitale, pišejo pesmi, pisma, zgodbe. Sodelujejo tudi z drugimi društvi. Udeležujejo se raznih natečajev in delavnic. Najbolj so ponosni na zbornik Korenine srca, ki so ga predstavili prav na kulturni dan 8. februarja 2013.
Veliko upanje jim dajejo vsi, ki jim je beseda dragocena. Posebno pozornost pri odkrivanju talentov namenjajo že v osnovni šoli. Veseli so bili pesniškega prvenca učenke v maju leta 2012.

Nastopi