Trg m. Tita 8, 5220 Tolmin
T: 05 38 11 801 E: zkdtolmin@siol.net

Prosvetno društvo »Justin Kogoj« Dolenja Trebuša

Splošno

Leto ustanovitve: 1912 kot bralno društvo Vodnica.
Društvo združuje sekcije: Moški pevski zbor, Ženski pevski zbor, Mešani pevski zbor in Folkloro skupino.
Predsednik: VALENTIN ČERNILOGAR

Društvo »Justin Kogoj« je upravljavec kulturnega doma v Dolenji Trebuši. Kulturni dom zajema osrednjo dvorano z odrom, pevsko sobo, pivnico in jedilnico ter ostale garderobne ter toaletne prostore. Redno vzdrževanje objekta in prostorov se opravi s prostovoljnim delom članov.

 

Poštni naslov

PROSVETNO DRUŠTVO »JUSTIN KOGOJ« DOLENJA TREBUŠA
Dolenja Trebuša 70
5283 Slap ob Idrijci

Kontaktni podatki

telefon: 041 947 239 (Valentin Černilogar)
e-naslov: http://justin.kogoj@gmail.com
http://tine.cernilogar@siol.net
splet: pd-justin-kogoj.nvoplanota.si

2012 in prej
Prosvetno društvo »Justin Kogoj« Dolenja Trebuša
Fotografija Igralska skupina Prosvetnega društva »Justin Kogoj« leta 1950 (igra Ženitev)

Dejavnosti v letu

Korenine ljubiteljske kulture v Dolenji Trebuši segajo v leto 1912, ko je bilo ustanovljeno bralno društvo Vodnica. Na začetku so bile dejavnosti društva: čitalništvo, uprizarjanje gledaliških iger, petje ter organiziranje kulturno-družabnih srečanj. Prisotno je bilo tudi godčevstvo. Društvo je vseh 100 let delovalo neprekinjeno in je za ljudi v kraju predstavljalo edini način druženja ob petju, plesu ter igranju. Prav dramska skupina je bila v društvu mnogo let gonilna sekcija, ki je vsako leto na oder premierno postavila novo igro. Vedno je bilo društvo močno povezano tudi z lokalno osnovno šolo.

Po II. svetovni vojni se je kulturno društvo preimenovalo v Prosvetno društvo »Justin Kogoj«. V društvu so aktivne štiri sekcije: moški pevski zbor, ženski pevski zbor, mešani pevski zbor in folklorna skupina. Do pred kratkim je delovala tudi dramska sekcija in nekaj časa kvartet ljudskih godcev pod imenom Deseti brat. V 100-letni zgodovini so imeli v društvu tudi narodno-zabavni ansambel, otroško folklorno skupino, ljudske pevke ter starejši sestav ljudskih godcev.

Letno organizirajo več prireditev. Tradicionalna je prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, kjer sodelujejo zbori in folklorna skupina. Na prireditvi so vedno prisotni tudi otroci iz podružnične šole, v goste pa povabijo še kakšen pevski zbor iz okoliških društev. Organizirajo koncerte ob obletnicah zborov ter folklorne skupine. Tako so imeli pred kratkim koncert ob 50-letnem delovanju moškega pevskega zbora, koncert ob 30-letnici ženskega pevskega zbora ter praznovanje ob 15-letnici folklorne skupine. Leta 2012 so organizirali slavnostno proslavo ob 100-letnici neprekinjenega delovanja društva. Ob vseh proslavah in koncertih pa letno gostijo v domači dvorani več gledaliških skupin.

Z društveno dejavnostjo so na območju občine Tolmin pustili velik pečat v ohranjanju kulture.

Nastopi