Trg m. Tita 8, 5220 Tolmin
T: 05 38 11 801 E: zkdtolmin@siol.net

Igralska skupina Drežnica

Splošno

Leto ustanovitve: 1994
Število aktivnih članov: 12
Mentor: RINA BERGINC
Predsednik: MATEJA ČERNIGOJ SKOČIR

Poštni naslov

IGRALSKA SKUPINA DREŽNICA
Drežnica 8
5222 Kobarid

Kontaktni podatki

telefon: 051 416 673 (Rina Berginc)
041 766 376 (Mateja Černigoj Skočir)
e-naslov: mateja.cernigoj-skocir@os-kobarid.si

2019-2020
Igralska skupina Drežnica
Fotografija 25 let Igralske skupine Drežnica, iz humoreske Štruklji in sir, Kobarid, 19. 11. 2019 (foto: arhiv skupine)

Dejavnosti v letu

V jubilejnem, 25. letu delovanja skupine, v začetku leta 2019, smo še zadnjič odigrali tragikomedijo Poslednja želja Rozalije M. Nastopili smo na dobrodelni prireditvi Lions Kluba Vogrsko v dvorani v Bukovici. Zbrana sredstva so bila namenjena projektu Botrstvo.

Humoreska Štruklji in sir
16. februarja 2019 smo v Vipolžah v Goriških Brdih premierno uprizorili ljubezensko humoresko igralke Silve Mlekuž, Štruklji in sir v domačem narečju.

Simfonična pesnitev Barve zelenega smaragda
24. marca smo ponovno nastopili v simfonični pesnitvi Avgusta Ipavca Barve zelenega smaragda z mednarodno udeležbo v Cankarjevem domu. Naši igralci so tokrat sprejeli vloge kmetov, zvonarjev in pastirjev, mentorica Rina pa vlogo pomočnice koreografa in režiserja Henrika Neubauerja. Velika Linhartova dvorana je bila skoraj polna. Prišlo je veliko obiskovalcev iz vse Slovenije, precejšen delež tudi iz Posočja.

PRVIH 25 LET Igralske skupine Drežnica, premiera Odakle.si
30. novembra smo pripravili celovečerno prireditev ob 25-letnici delovanja skupine. Premierno smo uprizorili predstavo Odakle.si (potopis naše igralske skupine) avtorice Silve Mlekuž. V večer smo povezali še humoresko Štruklji in sir, projekcijo in foto utrinke Iz predstave v predstavo ter nastope gostujočih skupin, s katerimi smo v zadnjem času uspešno sodelovali. Na večeru je sodelovalo kar 28 članov našega društva, skupaj z vsemi gosti pa nas je bilo ta večer na odru kar 60.
Praznovanje 25. obletnice smo podaljšali tudi v leto 2020 in začeli sestavljati koščke nove predstave.

Hvala vsem, ki ste nas pri naših poteh po svetu podpirali in vedno znova verjeli, da znamo ponesti besedo, pesem in lepote naše prelepe Soške doline tudi daleč čez morja v Kanado, Avstralijo, Argentino, čez mejo v Benečijo, na Koroško, Hrvaško in v Makedonijo.

S Slovenci po svetu smo doživljali nepozabne trenutke. Pogreli smo njihova srca in prižigali iskrice v očeh. Obogateni z njihovo ljubeznijo do rodne zemlje bomo našim rojakom tudi v prihodnje radi prinašali pozdrave iz domovine.

Hvala vsem vam, ki ste bili naša publika doma.

Nastopi

2017-2018
Igralska skupina Drežnica
Fotografija Utrinek s premiere tragikomedije Poslednja želja Rozalije M., Kobarid, 11. 2. 2017 (foto: arhiv skupine)

Dejavnosti v letu

V začetku leta 2017, 11. februarja, je luč ugledala naša nova predstava, tragikomedija Poslednja želja Rozalije M. avtorice Vike Šuštar.

Poslednja želja Rozalije M.
Sorodniki pokojne Rozalije Mučnik so bili nemalo presenečeni, ko so dobili pisno vabilo odvetnika, da se določenega dne ob določenem času zglasijo v vili umrle tete Rozalije. Toda, pozor! Kdor bo zamudil le minuto, se bo za dediščino obrisal pod nosom. Teta je bila vedno polna presenečenj in tudi tokrat je bilo tako. Skromni in njej zvesti vrtnar je pometel s pohlepnimi sorodniki.
Tudi s to predstavo smo pokukali čez mejo. Tokrat smo šli na avstrijsko Koroško.

Leto 2018 je bilo za našo skupino v znamenju festivala Slovenija na Ohridu v Makedoniji. V dneh od 23. do 27. junija smo tam gostovali s sklopom prireditev Tam, kjer Soča teče, tam je moj dom. Posebej za to priložnost smo pripravili predstavitev Posočja ob petju, igri, besedi in foto projekciji ter poustvarili enodejanko, prirejeno po tolminski spevoigri Magdalenca, izdali prenovljeno publikacijo Tam, kjer Soča teče, tam je moj dom in letak o skupini.

Za obiskovalce smo poleg nastopa pripravili tudi kulinarično pokušino in promocijska darila za vse nastopajoče skupine. Zbralo se je preko 800 obiskovalcev. Gostovanju je poleti sledil komični potopis Igralske skupine Drežnica na Ohridu, na katerega smo povabili tudi Oktet Quercus iz Goriških Brd, s katerim smo se spoznali na festivalu na Ohridu.

 

Nastopi

2015-2016
Igralska skupina Drežnica
Fotografija Utrinek iz tolminske spevoigre Magdalenca, Tolmin, 13. 12. 2014 (foto: arhiv skupine)

Dejavnosti v letu

Leto 2015 se je nadaljevalo v znamenju Magdalence. Ponovno smo se udeležili Linhartovega srečanja in se uvrstili na Medobmočno srečanje gledaliških skupin. Magdalenca je segla v srca gledalcev in stroke. Nastopajoči smo se razveselili podeljenega posebnega priznanja za ansambelsko igro in iskrenost uprizoritve, za kar so bili v veliki meri zaslužni otroci, ki so bili na odru suvereni, naravni, »ta pravi otroci«. Z Magdalenco smo se radi predstavljali v krajih Severne Primorske in tudi čez mejo v Benečiji. V oktobru smo gostovali pri Slovencih v KPD Bazovica na Reki. Magdalenca je gostovala tudi na velikem odru SNG v Novi Gorici in tudi v okviru prireditev ob odprtju prenovljenega Kinogledališča Tolmin.

17. septembra 2016 so člani skupine skupaj z Otroško folklorno skupino Pastirci izpod Krna sodelovali v ljudski simfonični pesnitvi Avgusta Ipavca Barve zelenega smaragda na Sveti Gori. Predstavljali so kmete in družino v vojno odhajajočih fantov.

25. decembra se je zgodil Koncert Božič v Ljubljani. Skupaj z Otroško folklorno skupino Pastirci izpod Krna smo bili povabljeni k sodelovanju. Predstavljali smo žive jaslice v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Nastopi

2014
Igralska skupina Drežnica
Fotografija Pred predsednikovo palačo Casa Rosanda, Buenos Aires, 2014 (foto: arhiv skupine)

Dejavnosti v letu

V mesecu februarju smo obiskali Slovence v Buenos Airesu. Za obisk v Argentini smo pripravili zanimiv program pod skupnim naslovom Tam, kjer Soča teče, tam je moj dom:
• predstavitev Zgornjega Posočja z veznim besedilom, s petjem slovenskih ljudskih pesmi in projekcijo fotografij naravnih in kulturnih znamenitosti,
• Štrukljada – priprava drežniških štrukljev, sirne župe ter krompirja in skute,
• gledališka predstava Vike Grobovšek Kaj se skriva za velikim trebuhom?,
• zabavni kviz Slovenija, te poznam?,
• Zapojmo skupaj po slovensko (večglasno ljudsko petje skupaj z izseljenskimi društvi).

S svojim programom smo se predstavili pri slovenskih rojakih v Carapachayskem domu, na Slovenski Pristavi in v Slovenski vasi. Hiša družine Jožeta Jana je za dvanajst dni postala naš drugi dom. Toplino in gostoljubje smo začutili takoj, ko smo prestopili prag.

V mesecu septembru so organizirali že 12. tradicionalni Amaterski oder v naročju Krna. Za prireditev so tokrat izbrali prizorišče na vasi Pred Menjem.

Krstna uprizoritev tolminske spevoigre Magdalenca je bila v petek, 13. decembra 2014, v naslednjih dneh pa je bila dvorana kobariškega kulturnega doma kar trikrat razprodana. Spevoigra Magdalenca je bila napisana v počastitev 300-letnice tolminskega punta, njena avtorja pa sta Matej Kavčič, ki je izbral in harmoniziral stare tolminske ljudske pesmi ter Rafaela Dolenc, ki je napisala besedilo za igrani del. Na odru se skozi sedem s petjem, plesom in godci prepletenih slik zvrsti kar 30 nastopajočih v starosti od šest pa tja do šestdeset let. Tri drežniške generacije, ki so hkrati igralci, plesalci in pevci. Gledalci, ki so si spevoigro ogledali, pravijo, da jih je žalostna zgodba mladega dekleta, ki je moralo odslužiti očetov dolg na gradu, najprej ganila in orosila oko, rešitev grofovih težav z ušmi pa nasmejala in razveselila s srečnim koncem.

Nastopi

2013
Igralska skupina Drežnica
Fotografija Priprava igre Kaj se skriva za velikim trebuhom?, 2013 (foto: arhiv skupine)

Dejavnosti v letu

V mesecu marcu so člani skupine premierno uprizorili gledališko predstavo Kaj se skriva za velikim trebuhom? Predstava je malo drugačna pravljična igra za otroke, mladino in odrasle. Avtorica Vika Grobovšek je v besedilu povezala resničnost s fantazijo, probleme z domišljijo, igro z iluzijo. Ob nastajanju v začetku leta 2013 so želeli s predstavo zabavati predvsem mlajše gledalce. Iz vaje v vajo so igralci predstavo nadgrajevali. Tako je nastala dovolj duhovita, zanimiva in aktualna za vse generacije. Zabavno igro brez predaha so obogatili pravljični kostumi Petje Berginc in skrbno izbrana glasba.
»Pa saj to je otroška pravljična igra, to je predstava za mladinske gledališke skupine!«
»Nima veze, saj smo tudi mi otroci. Če pa nismo, se pa igrajmo, da smo.«
»Jaz bom kralj.«
»Jaz pa kraljica.«
»Kaj boš pa ti?«
»Daj, začnimo že!«

Predstavo so oblikovali:
Kralj                            Miran Skubin – Piko
Kraljica                       Metka Berginc
Sluga                          Matej Kurinčič
Princese                     Urška Kranjc, Marjetka Rakušček, Mateja Černigoj Skočir
Dvorjani/Fantje        Monika Kurinčič, Valentina Čujec, Nevenka Rakušček, Adrijana Berginc
Režija, koreografija, izbor glasbe: Igralska skupina Drežnica
Kostumografija:        Petja Berginc
Tehnična oprema:    Štefan Skubin, Sara Rakušček

S to predstavo se je skupina udeležila Območnega Linhartovega srečanja, na katerem je bila vloga našega igralca Mirana Skubina – Pikota (Pika) kot kralja v predstavi Kaj se skriva za velikim trebuhom? izbrana za najboljšo moško vlogo. Posebno nagrado za najboljšo kostumografijo v tej predstavi je prejela akademska restavratorka Petja Berginc.

Nastopi

2012 in prej
Igralska skupina Drežnica
Fotografija Iz predstave Kaj se skriva za velikim trebuhom?, 2013 (foto: arhiv ZKD Tolmin)

Dejavnosti v letu

Igralska skupina Drežnica je skoraj dvajset let staro društvo, ustanovljeno leta 1994 z enim samim namenom: popestriti kulturni utrip na podeželju. Ko so na oder postavljali prvo predstavo, Linhartovo Županovo Micko, še niso mogli vedeti, da bo skupina s svojim delovanjem segla daleč preko drežniškega podeželja, da bo nekaj časa med najbolj aktivnimi društvi v občini in da bo svoje delo in tudi kraje predstavljala v prenekaterem slovenskem kraju, preko meja in celo preko oceanov. Čeprav so na sodelovanje s Slovenci v Kanadi, Avstraliji, Berlinu, na Reki, v Benečiji in še kje ponosni, pa se jim to vendarle ne zdi največji uspeh. Uspeh je neprekinjeno delovanje društva, uspeh je vedno znova navdušena in zadovoljna publika, uspeh je tudi sklepanje novih prijateljstev, širjenje kulture, lastno napredovanje in neprecenljivo druženje članov. Kar nekaj se jih je že zamenjalo v teh letih, a vseeno ostajajo povezani. Trenutno je aktivnih članov 13, vsa leta pa kot vodja skupine, neprecenljiva organizatorka in večna mediatorka vztraja Rina Berginc. Celo desetletje se je skupina trudila pri prirejanju Amaterskega odra v naročju Krna in v goste vabila igralske skupine od blizu in daleč. Ničkolikokrat so prireditve pripravili ali na njih sodelovali kot soustvarjalci. Včasih pripomorejo samo z ozvočenjem. Igralska skupina Drežnica je za svoje delovanje prejela občinsko priznanje, za delovanje na področju kulture je priznanje prejela tudi Rina Berginc. Za najboljšo stransko vlogo v okviru Linhartovih srečanj je pred leti v predstavi Gospod gre na lov dobila nagrado tudi članica Polona Kurinčič (Rakušček).

Nastopi