Trg m. Tita 8, 5220 Tolmin
T: 05 38 11 801 E: zkdtolmin@siol.net

Kotarski dnevi in skupni kulturni prostor

Splošno

Poštni naslov

KD STOL BREGINJ
Breginj 80
5223 Breginj

Kontaktni podatki

2012 in prej
Kotarski dnevi in skupni kulturni prostor
Fotografija

Dejavnosti v letu

Kotarski dnevi in skupni kulturni prostor ob Nadiži ohranja duh pripadnosti domači pokrajini, zbližuje ljudi, še posebej s sosedi v zamejstvu. Posebno znani sta prireditvi skupni kulturni prostor ob Nadiži in Soči, ki ju že več kot 10 let organizirajo skupaj z Benečani, drugimi društvi in Občino Kobarid.
Kulturne prireditve pod imenom Kotarski dnevi so se odvijale nepretrgoma 15 let. Njihov namen je bil zbliževanje ljudi, ohranjanje kulturnih vrednot in vzpodbujanje ponosa do domače vasi in pokrajine. S Kotarskimi dnevi so v vseh vaseh zaživela stara vaška jedra. Folklorne skupine so vsako leto zaplesale na enem od prizorišč. V Kredu je bilo prizorišče ob vaških koritih, v Starem selu Pod lipo, v Borjani pred staro vaško gostilno, v Podbeli ob starodavni cerkvi sv. Helene, v kampu Nadiža, v parku sredi Podbele. Prireditev je bila tudi v Starih Stanoviščih, Igralska skupina Štandrež je izvedla igro Kaplan Martin Čedermac v Sedlu, sredi vasi pa so počastili igralko Viko Podgorsko po rodu iz Sedla. V slikovitem breginjskem jedru so imeli vsako leto vsaj tri prireditve. Tu je vsako leto Kotarske dneve odprlo Beneško gledališče. Prireditev z gledališko igro je bila tudi v Logjeh. Ob 100-letnici Kulturnega društva Stol so na muzejski zgradbi v Breginju postavili spominsko ploščo narodnima buditeljema Josipu in Nikolaju Tonkliju. Njuno življenje je predstavila Gledalška skupina iz Sedla, Moški pevski zbor Poljubinj in domači pevski zbor pa sta izvedla pevski program.

Zadnja tri leta organizira sekcija etnološke prireditve Legenda.fest, ki z razstavami in prikazom običajev potekajo v slikovitih vaških nošah.

Med dejavnostmi sekcije omenimo zamejska srečanja za staro in mlado. Skozi njih so obiskovalci spoznavali knjižne novosti sosedov in prebirali Trinkov koledar, v katerem že nekaj let objavljajo tudi Kotarji.

Nastopi