Trg m. Tita 8, 5220 Tolmin
T: 05 38 11 801 E: zkdtolmin@siol.net

Oktet Simon Gregorčič Kobarid

Splošno

Letno ustanovitve: 1977
Število aktivnih članov: 8
Umetniški vodja: MATEJ KAVČIČ
Predsednik: IVAN ČERNE

Poštni naslov

OKTET SIMON GREGORČIČ KOBARID
Goriška cesta 5 a
5222 Kobarid

Kontaktni podatki

telefon: 041 213 887 (Ivan Černe)
e-naslov: oktet.simon.gregorcic@gmail.com
splet: oktet-simon-gregorcic.org
facebook: oktet simon gregorčič

2019

Dejavnosti v letu

Oktet na planini
Utihnil je glas Pevca
. Tisti glas, ki bo skupaj z interpretacijo še dolgo zaščitni znak marsikatere skladbe, marsikaterega sola. Glas, ki nam odzvanja v spominu, na ploščah, na video posnetkih. Glas, ki je napolnil še tako veliko dvorano. Glas, ki se ni tresel zaradi treme, utrujenosti ali bolezni. In zdi se, da se je skupaj z glasom za hip kar vse ustavilo. A le za hip … Utihnil je namreč glas Pevca – ni pa utihnila pesem. Saj si je zadnja leta prav sam na vse pretege prizadeval, da bi pesem zvenela tudi po njegovem odhodu! Toliko bolj v zadnjem letu, letu in pol, ko se je otipljiveje soočal z minljivostjo. Saj se minljivosti vsi na nek način zavedamo. A ko se vsi naši problemi skrčijo zgolj na enega, takrat dobi to dejstvo povsem drug pomen. Konkretnejši in otipljivejši.

Kolikokrat je dejal, da bi ga najbolj žalostilo, če bi po njegovem odhodu utihnil tudi oktet. Zato je pred skoraj desetletjem mesto umetniškega vodje predal Mateju. Pred dobrim letom je tudi mesto zborovodje Mo Pz Poljubinj začel predajati. Nejcu. Že vsaj šest let se je oziral po tenoristu, ki bi ga v oktetu zamenjal v pevski vlogi. A ne zato, ker ne bi več mogel peti. Zato, ker se je na lastna ušesa želel prepričati, da bo oktet dobil dobrega, mladega tenorista. In pred manj kot enim letom ga je kar sam tudi pripeljal! Uredil je vse, kot mu je bilo v navadi. Sistematično. Kot sedežni red ali scenarij koncerta. Rad je imel stvari pod nadzorom. Naključje in improvizacija mu nista ustrezali.

Življenje je posvetil glasbi in vsemu, kar se glasbe tako ali drugače dotika. Marsikdo je dejal, “ … lahko njemu, s takim posluhom.” A Metko se ni zanašal zgolj na posluh in zveneč glas. Bral je, poizvedoval, se izobraževal, hodil na seminarje, na solopetje, kompozicijo. Če ga je kaj zanimalo, je v to vrtal, dokler ni zadeve naštudiral. Osvajal je znanja in veščine, ki se običajno pri ljudeh med seboj izključujejo. Pel je, dirigiral, ozvočeval, snemal, obdeloval posnetke, risal načrte dvoran, konstruiral inštrumente, pisal in prirejal je skladbe. Razmišljal je izven običajnih okvirjev. Bil je umetnik, skladatelj, tehnik, inovator, motivator … in bil je naš prijatelj. Rad nas je imel in mi smo ga imeli radi. Pogrešamo njegov smeh, ustvarjalnost, pogovor, nasvet, pomoč. Kakor tudi tisto obvezno, že stokrat slišano anekdoto. Ter izziv oziroma hec na račun Otona ali Cirila.

Utihnil je glas Pevca – ni pa utihnila pesem. Zapisana je na posnetkih. Zapisana v številnih partiturah. Zapisana v nas. Kot je zapisan on. Z velikimi črkami, hvaležnostjo in ljubečim spominom.

Njegovi oktetovci

Nastopi

Oktet - pozdrav

2018
Oktet Simon Gregorčič Kobarid
Fotografija Vabilo na koncert ob 40-letnici Okteta Simon Gregorčič

Dejavnosti v letu

36064198_1867997613263833_8802761190863273984_o

Nastopi

Oktet Metod priznanje

Metod Bajt, prejemnik zlate medalje Zveze kulturnih društev Slovenije s priznanjem za dolgoletno ustvarjalno delo na področju glasbenih dejavnosti

2015
Oktet Simon Gregorčič Kobarid
Fotografija Revija pevskih zborov zgornjega Posočja 2015, Foto Červ

Dejavnosti v letu

Med vsemi nastopi bi pevci posebej izpostavili spominsko prireditev, ki so jo soustvarjali 12. junija v kraju Feletto Umberto pri Vidmu. Glasba z dveh front… sovražnik je kakor mi ali po italijansko Musiche dai due fronti… il nemico e come noi je povezoval profesor Carlo Perucchetti (Študijski center Glasba v prvi svetovni vojni iz Reggio Emilie). Razlagal je pomen posameznih skladb in njihovo vpetost v vojne dogodke. Simboliko dveh strani fronte je organizator Mešani pevski zbor Tourdion iz Cavalicca podkrepil z dvojezičnimi plakati in dvojezičnimi koncertnimi listi  ter izborom skladb italijanskih, slovenskih, avstrijskih in madžarskih avtorjev. Na prireditvi so nastopili še Mešani pevski zbor Tourdion iz Cavalicca, pihalni orkester iz Turjaka, tenorist Federico Lepre, kulturno zgodovinska skupina Sivozeleni iz Krasa iz Ronkov ter že omenjeni profesor Carlo Perucchetti. Čeprav je bilo na sporedu skupno le 13 skladb je koncert zaradi obširne spremne besede, obogatene s pismi iz fronte, trajal kar dve uri. Oktet Simon Gregorčič je izvedel tri skladbe a capella ter skupaj z gostujočim mešanim pevskim zborom in orkestrom še staro avstrijsko himno Bog ohrani, Bog obvari (prvo kitico v italijanščini, drugo v slovenščini) in Verdijev Zbor sužnjev iz opere Nabucco.

Nastopi

19. 2. Tolmin
odprtje likovne razstave in predstavitev monografije o življenju in delu akademskega slikarja Ljuba Brovča

28. 2.  Bovec
Revija pevskih zborov zgornjega Posočja

28. 3. Tolmin
proslava ob 60-letnici Gasilske zveze Tolmin

12. 6.   Feletto Umberto, v občini Tavagnacco pri Vidmu, park vile Tinin
spominska prireditev Glasba z dveh front… sovražnik  je kakor mi (Musiche dai due fronti… il nemico e come noi) ob 100-letnici začetka bojev na Soški fronti

4. 12.   Kobarid
dobrodelni koncert za Varstveno delovni center Tolmin

16. 12.   Tolmin
predstavitev novo izdane monografije o maestru Marku Munihu

2014
Oktet Simon Gregorčič Kobarid
Fotografija

Dejavnosti v letu

Leto 2014 je bilo leto čustvenih nastopov. Že »šprinterski začetek« s celovečernim koncertom in polno cerkvijo v Logu pod Mangartom (kljub močnemu deževju) je bil nekaj posebnega. Za nekakšen višek pa štejemo »maratonski konec tedna« z izredno čustveno spominsko slovesnostjo na Okrešlju ter nepozabnim koncertom v Javorci. Predvsem slednjega velja posebej izpostaviti. Renata Lapanja in Jani Kutin sta bila glavna organizatorja in scenarista koncerta, ki je obiskovalce v šaljivem tonu najprej sprostil, takoj za tem pa jih kot strela z jasnega prestavil neposredno na Soško fronto. In to ne na fronto junakov in herojev, ki so se »bojevali za domovino«, pač pa na krvavo in umazano fronto, ki proizvaja čustvene in telesne invalide z neozdravljivimi travmami in neštetimi osebnimi tragedijami. Vidno šokirano občinstvo so recitacije in skladbe kasneje le počasi preusmerjale k bolj optimističnim mislim ter koncert vedro zaključili z Bakalinino »Remuoniko«, ki smo jo skupno zapeli oz. zaigrali vsi nastopajoči. Kako uspe tako »velikim«, kot tudi lokalnim medijem spregledati tak dogodek, nam ne bo nikoli jasno …

Nastopi

4. 1.   Log pod Mangartom
celovečerni Božično-novoletni koncert v župnijski cerkvi

14. 2. Kobarid
Revija pevskih zborov zgornjega Posočja

15. 2. Kranj
Festival oktetov Kranj 2014

5. 4.  Cerkno
celovečerni koncert Opomin  k veselju Okteta Simon Gregorčič in Primorskega akademskega zbora Vinko Vodopivec

21. 4. Planina nad Ajdovščino
Druženje s Pinelo 2014

7. 6.   Okrešelj
Sv. Maša in spominska slovesnost ob obletnici nesreče gorskih reševalcev na Okrešlju

8. 6.  Javorca
Dobrodelni koncert za mir

28. 6.  Kobarid
proslava ob Dnevu državnosti

27. 9. Smast
slovesnost ob 60. letnici Lovske družine Smast

30. 9.  Kobarid
predstavitev kandidata za župana Kobarida Roberta Kavčiča na lokalnih volitvah

4. 10.  Kobarid
javna radijska oddaja Prizma optimizma z neposrednim prenosom na prvem programu Radija Slovenija

17. 10. Kobarid
slavnostna seja občinskega sveta občine Kobarid ob prazniku občine

3. 12. Vrsno
zaključek pesniškega natečaja ob 170-letnici rojstva Simona Gregorčiča

2013
Oktet Simon Gregorčič Kobarid
Fotografija

Dejavnosti v letu

Čeprav letnica 2013 ni bila ravno okrogla, je bilo to leto okroglih obletnic. 60-letnica ustanovitve Primorskega akademskega zbora Vinko Vodopivec, 70-letnica Kobariške rpublike, 100-letnica rojstva Borisa Pahorja, 150-letnica rojstva Hrabroslava Volariča in 300-letnica tolminskega punta so samo nekateri dogodki, ki jih je oktet obeležil ali pri njih sodeloval. V najlepšem spominu jim je ostala Pahoriana v ljubljanski Operi z neposrednim televizijskim prenosom, še toliko bolj pa stoletnik Boris Pahor, ki si je po svečani slovesnosti zaželel, da mu Kraguljčke zapojejo še enkrat …
Se je pa v minulem letu zgodil tudi najtežji nastop v zgodovini okteta. Pri Svetem Lovrencu so se poslovili od nekdanjega pevca, dobrega prijatelja in ustanovnega člana Staneta Ivančiča. Naj počiva v miru!

Nastopi

4. 2. Ljubljana
gostje v oddaji Dobra ura z Bernardo na TV Slovenija

15. 2. Tolmin
Revija pevskih zborov zgornjega Posočja

23. 3. Škofije
koncert ob 60-letnici Primorskega akademskega zbora »Vinko Vodopivec« Ljubljana

25. 4. Tolmin
proslava ob dnevu upora proti okupatorju

18. 6. Kobarid
dobrodelni koncert Iztoka Mlakarja za Gajine korake

21. 6. Kobarid
dobrodelni koncert Pozdrav poletju – Gajinim korakom naproti

24. 8. Volče
večer, posvečen Borisu Pahorju v okviru Lukatelc

26. 8. Ljubljana
Pahoriana, proslava ob 100. rojstnem dnevu Borisa Pahorja

30. 8. Kobarid
državna proslava ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarizmov

8. 9. Tolmin
prireditev ob praznovanju 300. obletnice tolminskega punta Le vkup, le vkup uboga gmajna

28. 9. Kobarid
spominska slovesnost ob 70. obletnici ustanovitve Kobariške republike

29. 9. Smast, Sv. Lovrenc
slovo od Staneta Ivančiča – prijatelja, pevca in ustanovnega člana okteta

18. 10. Kobarid
nastop na slavnostni seji Občinskega sveta občine Kobarid

19. 10. Kobarid
140-letnica organiziranega gasilstva na Kobariškem

14. 11. Kobarid
nastop na predstavitvi notne zbirke Hrabroslava Volariča Slovenski svet ti si krasan

15. 11. Štivan, Italija
poklon Hrabroslavu Volariču na štivanskem pokopališču

15. 11. Devin, Italija
večer, posvečen Hrabroslavu Volariču

1. 12. Podbrdo
dobrodelni koncert Podarimo mu roke

2012 in prej
Oktet Simon Gregorčič Kobarid
Fotografija

Dejavnosti v letu

Na področju iskanja čistih harmonij in uglašenih glasovnih barv so dejavni natanko od 26. 12. 1977. Pravijo, da ideala še niso dosegli (sicer bi najbrž že nehali), zato še kar uživajo na tej poti. Ti poskusi so med drugim dokumentirani na štirih zgoščenkah, na dveh glasbenih kasetah, na eni video kaseti ter na spletnem portalu Youtube. V petintridesetih letih se je v njihovih vrstah zvrstilo natanko dvajset pevcev s kobariškega, tolminskega, bovškega in celo vipavskega konca, prepevali pa so praktično že po vsej Sloveniji, precejšnjem delu Evrope ter celo preko »velike luže«. Ponosni so na svoj prispevek k bogatitvi slovenskega moškega zborovskega repertoarja, saj se je v njihovi sredi nabralo skupno že petintrideset predelav, priredb in avtorskih skladb. Levji delež je k temu prispeval dolgoletni umetniški vodja Metod Bajt, za njim pa (tudi na tem področju) stopa Matej Kavčič, ki je umetniško vodstvo prevzel 1. 1. 2010. Seveda imajo v oktetu posebno mesto Gregorčičeva uglasbena besedila, trudijo pa se, da na spored uvrščajo tudi čim več po krivici pozabljenih ali prezrtih slovenskih glasbenih »biserov«. Te potem spoznajo, nekatere od njih vzljubijo in čez čas po njih posežejo tudi drugi zbori in sestavi.

V prvi vrsti seveda pojejo zaradi lastnega veselja in prijetnih doživetij, ki so zvesti in neizogibni spremljevalec. Ne tajijo pa, da jih z energijo napolnjujejo tudi pozitivni odzivi občinstva ter priložnosti, ob katerih lahko slovensko pesem in kulturo predstavljajo v tujini.

Nastopi

12. 2. Kobarid
Revija pevskih zborov zgornjega Posočja

4. 3. Kobarid
finale pokala Slovenije v malem nogometu

3. 6. Šmartno v Goriških brdih
otvoritveni vikend Praznika češenj 2012

15. 6. Tolmin
protokolarni sprejem kardinala Angela Sodana, dekana kardinalskega zbora

29. 6. Gorica, Italija
Slovensko-Sardinski večer v Gorici

30. 6. Tolmin
Poletni pozdrav iz Sardinije

8. 9. Kobarid
65-letnica ugrabitve Andreja Uršiča – Slavka

8. 9. Perati nad Livkom
Srečanje pevskih zborov iz Posočja in zamejstva

17. 10. Kobarid
otvoritev razstave Velika vojna v Krnskem pogorju

20. 10. Kobarid
Dan kobariškega muzeja

29. 11. Kobarid
Večer z Janezom Medveščkom in oktetom Simon Gregorčič

1. 12. Tolmin
šola za zborovodje

26. 12. Kobarid
Njen venček – koncert ob 35-letnici okteta Simon Gregorčič s predstavitvijo nove zgoščenke