Trg m. Tita 8, 5220 Tolmin
T: 05 38 11 801 E: zkdtolmin@siol.net

Skupina ljudskih pevk Korenine

Splošno

Leto ustanovitve: 2011
Število aktivnih članov: 20
Zborovodja: MAJDA LUZNIK
Predsednik: MARIJA BONČINA

Poštni naslov

KD Podeželskih žena Gornjega Posočja
Skupina ljudskih pevk Korenine
Rutarjeva 35
5220 Tolmin

Kontaktni podatki

telefon: 031 548 383 (Marija Bončina)
e-naslov: marija.cadrg@gmail.com
facebook: Skupina ljudskih pevk Korenine

2020 in prej
Skupina ljudskih pevk Korenine
Fotografija Skupina ljudskih pevk Korenine (foto: Foto Červ, oblikovanje: Andrej Maver)

Dejavnosti v letu

Zagnanost podeželskih žena Gornjega Posočja, ljubezen do dela in pesmi ter želja po druženju, so leta 2011 botrovali nastanku vokalne Skupine ljudskih pevk Korenine, ki jo sestavlja 22 pevk.

Ime je povezano z izvorom ljudske pesmi, ki se je ukoreninila med ljudmi, se prenašala iz roda v rod in ohranila do danes. Povezano je z zemljo in človekom Gornjega Posočja. Kljub viharjem, ki so ga skozi stoletja tlačili in preganjali, je ostal trdno ukoreninjen v hribovitem, a najlepšem delu naše Slovenije. Kostumi, ki jih nosijo pevke, so značilni za Tolminsko v začetku prejšnjega stoletja. Iz večjega dela Gornjega Posočja prihajajo pevke na vaje ob sredah dopoldne.

Junija 2012 so izvedle prvi samostojni koncert Ljudske pesmi iz domačih krajev. Z drugim samostojnim koncertom Popotovanje z ljudsko pesmijo po Sloveniji in zamejstvu so se predstavile 2014. Leta 2015 so posnele svojo prvo zgoščenko Na gori je moj dom in jo predstavile na odrih domače in sosednjih občin. Do danes so nastopile na 135 javnih prireditvah po Sloveniji in zamejstvu. Udeležujejo se Območnih in Regijskih srečanj pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž v organizaciji Javnega sklada RS za kulturo, pojejo na mestnih in vaških prireditvah, pri mašah in ob srečanjih Društva podeželskih žena.

V letu 2019 so bile povabljene v Bruselj, kjer je njihova pesem ponosno zazvenela v Evropskem parlamentu in pri maši za domovino. Na dan državnosti, 25. junija, so počastile našo državo s kulturnim programom pri znamenitem bruseljskem kipcu dečka, ki lula – Manneken Pis, ki je bil oblečen v slovensko narodno nošo.

V letu 2019 so posnele svojo drugo zgoščenko Med hribi odmeva naj pesem, na kateri predstavljajo 22 ljudskih pesmi iz domačih krajev. Posvetile so jo svojim vnukom in vnukinjam, da ljudska pesem ne bi šla v pozabo. Promocijske koncerte zato pripravljajo skupaj z otroškimi pevskimi zbori in otroškimi folklornimi skupinami iz osnovnih šol v krajih, kjer priredijo koncert.

Pojejo z velikim veseljem in ljubeznijo do pesmi, do domače zemlje in jezika. Gonilna sila skupine in pobudnica nastanka obeh zgoščenk je bila mentorica profesorica Majda Luznik. Pevke so ji hvaležne za profesionalno vodenje, nenehno spodbujanje in pozitiven, prijazen pristop do vsake posamezne koreninice.

Ljudska pesem jih povezuje s predniki in časom, ki se zelo hitro odmika. Njihova velika želja je, da bi se ljudska pesem ohranila in bi jo znali zapeti tudi bodoči rodovi, saj priča o delu, navadah, vrednotah in načinu življenja med našimi hribi nekoč.

Ljudska pesem ni le dediščina preteklosti, ampak je tudi dota prihodnosti.

Zapisala: Bernarda Hrast

Nastopi