Trg m. Tita 8, 5220 Tolmin
T: 05 38 11 801 E: zkdtolmin@siol.net

Vokalna skupina Drežnica

Splošno

Leto ustanovitve: 1995
Število aktivnih članov: 15
Zborovodja: URŠKA KRANJC
Predsednik: ERIKA KAPITAN

Poštni naslov

VOKALNA SKUPINA DREŽNICA
Drežnica 49
5222 Kobarid

Kontaktni podatki

telefon: 041 384 716 (Erika Kapitan)
e-naslov: erika.kapitan@gmail.com

2015-2020
Vokalna skupina Drežnica
Fotografija Revija pevskih zborov Zgornjega Posočja, Tolmin, 31. 1. 2020

Dejavnosti v letu

V Vokalni skupini Drežnica deluje trenutno 15 deklet in žena iz Drežnice in okoliških vasi. Na vajah se dobivajo enkrat tedensko, včasih pa si privoščijo tudi kakšen izlet po prelepi Sloveniji.

Redno se udeležujejo Revije pevskih zborov Zgornjega Posočja in Revije Primorska poje. Vsako leto organizirajo samostojen koncert. Če se le da, se odzovejo vsakemu vabilu. Tako so sodelovale na Jestivalu v Kobaridu, pridružile so se zborom ob dobrodelnem božičnem koncertu s Juanom Vasletom, poleti v naročju Krna so na odru pele skupaj z Rudijem Bučarjem. V domači vasi in še kje popestrijo kulturne dogodke, občasno zapojejo pri domačem bogoslužju, pa še kje se jih sliši. Najraje pa pojejo na porokah. Njihova pesem spremlja mlad par do oltarja in nežne melodije, ki jih spremljajo violina, flavta ali kitara, so popotnica v življenje, ki ne prinaša dvomov. Vsi »njihovi pari« živijo srečno do konca svojih dni.

V letu 2020 pripravljajo jubilejni koncert in upajo, da bodo z zborovodkinjo Urško Kranjc 25-letnico delovanja uspele dostojno obeležiti.

Nastopi

2014
Vokalna skupina Drežnica
Fotografija Revija pevskih zborov gornjega Posočja - foto Červ

Dejavnosti v letu

Kulturno umetniško društvo Vokalna skupina Drežnica z zborovodkinjo Martino Rakušček je v letu 2014 delovalo s 16 članicami. Ena od njih je bila na porodniškem dopustu. Ker se je za vlogo mamice odločila tudi naša zborovodkinja Martina Rakušček, je njeno mesto začasno prevzela nekdanja članica skupine Urška Kranjc.

Nastopi

12. 1. Drežnica
koncert božičnih pesmi z otroki

19. 1. Drežnica
fantovsko – dekliški večer

16. 2. Tolmin
Revija pevskih zborov zgornjega Posočja

16. 3.
Revija Primorska poje

4. 5.    Drežnica
majski koncert

December 2014    Drežnica
božični koncert z gosti Komornim zborom Iskra Bovec in MePZ Planinska roža Kobarid

2013

Dejavnosti v letu

V vokalni skupini Drežnica prepevajo dekleta iz Drežnice in okoliških vasi. Trenutno v zboru prepeva 16 mladih, najbolj zagnanih deklet in mamic, ki se enkrat tedensko zberejo na vajah.
Pojejo ob različnih priložnostih, zato repertoar redno širijo in nadgrajujejo. Prepevajo ljudske, umetne in posvetne pesmi domačih in tujih avtorjev. Vsako leto priredijo božični ali samostojni koncert, se udeležijo lokalnih pevskih revij. Nepogrešljive so na prireditvah v domačem kraju, odzovejo se tudi vabilom na nastope bodisi v domači občini ali v drugih krajih. Uspešno sodelujejo z ostalimi društvi v domačem kraju: krajevno skupnostjo, PGD Drežnica, LD Drežnica, KUD Krn, z igralsko skupino Drežnica, MePZ Drežnica in osnovno šolo, kar se še posebej pokaže ob večjih prireditvah, ko znajo stopiti skupaj in združiti moči.
Načrtov in volje za delo skupini tudi v prihodnosti ne manjka, saj je pred njimi še veliko izzivov. Prevke pravijo: ˝Še naprej se bomo trudile dvigniti nivo našega petja z izobraževanjem in nadgrajevanjem programa ter z nastopi obogatiti kulturne dogodke.˝

Nastopi

2012 in prej
Vokalna skupina Drežnica
Fotografija Revija pevskih zborov zgornjega Posočja (foto: Foto Červ)

Dejavnosti v letu

V vokalni skupini Drežnica že od leta 1995 prepevajo dekleta iz Drežnice in okoliških vasi. Število članic se je v teh letih spreminjalo. Trenutno v zboru prepeva 15 mladih, zagnanih deklet, ki se enkrat tedensko zbirajo na vajah. Pojejo ob različnih priložnostih, zato repertoar redno širijo in nadgrajujejo. Prepevajo ljudske, umetne in posvetne pesmi domačih in tujih avtorjev. Vsako leto priredijo božični ali samostojni koncert, udeležijo se območne revije pevskih zborov in revije Primorska poje. Nepogrešljive so na prireditvah v domačem kraju, odzovejo se tudi vabilom na nastope tako v občini ter drugje. Sodelujejo z drugimi organizacijami v kraju: krajevno skupnostjo, PGD Drežnica, LD Drežnica, KUD Krn, z igralsko skupino Drežnica, MePz Drežnica in osnovno šolo, kar se še posebej pokaže ob večjih prireditvah, ko znajo stopiti skupaj in združiti moči.

V letih delovanja so svojo pesem ponesle že po mnogih krajih po Sloveniji, od Primorske do Prekmurja, pa tudi k sosedom v Benečijo. Ob stoletnici smrti Simona Gregorčiča so se pridružile posoškim zborom na odmevnem nastopu v Cankarjevem domu in v Tolminu.

Leto 2012 je minilo predvsem v znamenju porodniških dopustov. Kljub okrnjeni zasedbi so nastopale na območni reviji pevskih zborov, Primorski poje, ob materinskem dnevu, na kulturnem poletju v Kobaridu, na nastopile v Benečiji ter na trikratnem božičnem koncertu. Še naprej se trudijo dvigniti nivo petja z izobraževanjem in nadgrajevanjem programa ter z nastopi obogatiti marsikatero prireditev.

Nastopi